Sposób przygotowania

Szparagi umyj, białe cienko obierz na całej długości, odetnij zdrewniałe końce. Zielone, jeśli nie są zbyt grube, wystarczy tylko umyć. Zwiąż je w dwa pęczki bawełnianą nitką. Gotuj w osolonych garnkach ustawione pionowo, tak, aby główki szparagów wystawały ponad powierzchnię wody. Białe gotuj we wrzątku z dodatkiem szczypty soli, cukru i soku z cytryny ok. 15 minut, zielone ok. 10 minut w e wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru. Ugotowane szparagi przełóż do miski z bardzo zimną wodą. Po wystudzeniu i osączeniu z wody pokrój je na mniejsze części.
Marchewkę ugotuj w całości do miękkości. Po wystudzeniu przekrój ją wzdłuż na pół. Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokrój na ćwiartki, suszone pomidory osącz z oleju i pokrój w paski.
Na rozgrzanym maśle przesmaż marchewkę i ziemniaki (ok. 10 minut), dodaj pokrojone szparagi oraz suszone pomidory i smaż jeszcze 2 minuty delikatnie mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !