Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szparagi z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi białe 1/2 pęczka
szparagi zielone 1/2 pęczka
marchewki 3-4 szt.
masło 2 łyżki
sól
cukier
sok z połowy cytryny 1
ziemniaki ugotowane w mundurkach dag
suszone pomidory 1/2 (w oleju)

Przepis i sposób przygotowania na: szparagi z warzywami

Szparagi umyj, białe cienko obierz na całej długości, odetnij zdrewniałe końce. Zielone, jeśli nie są zbyt grube, wystarczy tylko umyć. Zwiąż je w dwa pęczki bawełnianą nitką. Gotuj w osolonych garnkach ustawione pionowo, tak, aby główki szparagów wystawały ponad powierzchnię wody. Białe gotuj we wrzątku z dodatkiem szczypty soli, cukru i soku z cytryny ok. 15 minut, zielone ok. 10 minut w e wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru. Ugotowane szparagi przełóż do miski z bardzo zimną wodą. Po wystudzeniu i osączeniu z wody pokrój je na mniejsze części.
Marchewkę ugotuj w całości do miękkości. Po wystudzeniu przekrój ją wzdłuż na pół. Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokrój na ćwiartki, suszone pomidory osącz z oleju i pokrój w paski.
Na rozgrzanym maśle przesmaż marchewkę i ziemniaki (ok. 10 minut), dodaj pokrojone szparagi oraz suszone pomidory i smaż jeszcze 2 minuty delikatnie mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 10.06.2011 21:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak