Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowy przekładaniec

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka pszenna 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szklanki
tłuszcz do formy
wiśnie 1 kg
cukier 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 20 gram
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowy przekładaniec

Białka ubijamy z cukrem. Mieszając stopniowo dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy 25 na 25cm. i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i przekrawamy napół. Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Osączamy z soku. Mieszamy z cukrem i rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Gdy masa lekko stężeje, smarujemy placki i układamy jeden na drugim. Odstawiamy do stężenia. Kroimy w kawałki i dekorujemy kleksami bitej śmietany.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 15.07.2012 16:53
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak