Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort trójkolorowy z bezami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt.
cukier 1 i 1/6 szklanki
cukier waniliowy 2 opakowania
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 4-5 łyżek
bezy
cukier puder 1 i 1/2 szklanki
sok z cytryny 6 łyżek
chałwa 20 dag
żółtko jajek 4 szt.
mleko 1 szklanka
masło 55 dag
czekolada gorzka 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: tort trójkolorowy z bezami

Ciasto: 6 jajek rozbij, białka ubij na pianę i powoli dosypuj szklankę cukru oraz 1 cukier waniliowy. Dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, wymieszaj. Piecz ciasto 20-30 minut w temp., 180 stopni.
Masa chałwowa:Zagotuj 1/2 szklanki mleka z cukrem waniliowym. Pozostałe mleko wymieszaj z 4 żółtkami i łyżką mąki ziemniaczanej. Do gotującego się mleka wlej masę z żółtek, mieszając zagotuj powstały budyń i ostudź. 35 dag miękkiego masła utrzyj mikserem, dodaj pokruszoną chałwę i ucierając dodawaj budyń.
Masa czekoladowa: Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, przestudź. Osobno utrzyj 2 jajka z 1/3 szklanki cukru oraz 20 dag masła. Stopniowo dodawaj do masła ubite jajka i czekoladę.
Biszkopt przetnij na 2 blaty. Jeden posmaruj masą czekoladową, na nią wyłóż masę chałwową, udekoruj bezami. Przykryj drugim blatem i wstaw do lodówki.
Udekoruj wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 10.06.2011 21:14
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak