Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

OGÓRKI KISZONE Z BECZKI

5.0
(76)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ogórki kiszone z beczki to jedna z najbardziej tradycyjnych, polskich przekąsek. Uwielbiamy je za charakterystyczny smak i możliwość komponowania wielu dań z ich użyciem. Zobacz przepis na ogórki kiszone z beczki.

Składniki:

ogórki 15 kg
korzeń chrzanu 0,5 kg
koper 3 wiązki
Gorczyca biała cała Prymat 1 opakowanie
Liść laurowy suszony Prymat 2 opakowania
czosnek 7 główek
Sól kamienna do przetworów niejodowana 0,5 kg
liście chrzanu 30 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: OGÓRKI KISZONE Z BECZKI

Garnek kamionkowy o pojemności 60 litrów parzymy wrzątkiem. Na dno garnka układamy 1/4 liści i przypraw, na to kładziemy 1/3 ilości ogórków i tak na przemian. Na wierzch kładziemy warstwę liści i przypraw. To wszystko zalewamy ostudzoną solanką sporządzoną z 18 litrów wody i soli.  Wierz obciążamy i przykrywamy. Przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia 22.07.2023 23:18
Ile takie ogórki mogą poleżeć? W jakim czasie trzeba je zjeść?
Doradca Smaku 24.07.2023 08:26
Bez pasteryzacji ogórki najlepiej spożyć w ciągu kilku miesięcy.
Sylwia56
Sylwia56 03.02.2012 17:21
pyszne
szyba 09.06.2011 12:46
smakowite
gosia47-47 09.06.2011 09:21
identycznie robię :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak