Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik na zimno z cynamonem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 sztuki
żółtko jajek 4 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier drobny 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
mąka tortowa 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej roślinny 3 łyżki
Nadzienie:
jabłka 1 i 1/2 kg
cukier
Cynamon mielony Prymat
skórka z cytryny
cukier waniliowy 1 opakowanie
Pianka:
śmietana 30% 1/2 litra
galaretka
Cynamon mielony Prymat do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na zimno z cynamonem

Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Dodawać stopniowo cukry i ubite żółtka z odrobiną wody. Wymieszać z przesianą mąką i na koniec dodać olej.Dokładnie wymieszane ciasto wylać na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia -wyrównać i upiec biszkopt.Zimny przekroić na dwa blaty.
Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu(smak dowolny).
Jabłka obrać i większą część zetrzeć na dużych oczkach, a resztę pokroić w kosteczkę.Uprażyć na małym ogniu z startą skórką z połowy cytryny , cukrami i cynamonem do smaku.Na jeden blat rozłożyć uprażone , ostudzone jabłka i przykryć drugim.Wstawić do chłodziarki. Schłodzoną śmietanę ubić i wymieszać z tężejącą galaretką.Od razu wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i posypać cynamonem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 10.03.2013 09:28
apetyczne ciacho
Katarzyna59 07.09.2012 15:44
ale ładny
jolanta19 19.10.2011 18:59
Super
Kuchareczekjeden 14.10.2011 12:31
rewelacja
wirkijom 28.09.2011 20:37
fajne ciacho :)
isetta 17.09.2011 00:45
pyszne ciacho!
ewasylwia 09.06.2011 10:32
pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak