Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik na zimno

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
olej roślinny 3 łyżki
cukier drobny 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
Nadzienie:
jabłka 1 i 1/2 kg
galaretka 1 sztuka
cukier
lukier
cukier puder l
barwnik spożywczy

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na zimno

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Dodawać stopniowo cukier i ubite żółtka z odrobiną wody.Wymieszać z przesianą mąką i proszkiem, wlać olej i dokładnie wymieszać. Na średniej wielkości blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać i wyrównać ciasto.Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Na koniec wykałaczką sprawdzić czy się biszkopt upiekł. Zimny przekroić na dwa blaty.
Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach.W rondlu dusimy jabłka, aż będą się rozpadać. Dodajemy galaretkę o dowolnym smaku i dokładnie mieszamy .Zdejmujemy z ognia i dosmaczamy cukrem jeśli jabłka są za kwaśne-schłodzić do częściowego stężenia. Na pierwszy blat wyłożyć nadzienie i przykryć drugim blatem lekko przyciskając.Wstawić na godzinę do chłodziarki . Cukier puder wymieszać z barwnikiem spożywczym i odrobiną wrzątku. Udekorować ciasto lukrem według swego pomysłu .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 07.07.2013 23:51
Prezentuje się wyśmienicie
PaniMISIOWA 29.05.2012 18:01
ale kolory!
MAR3STA 27.06.2011 00:14
pyszne!
1j1o1l1a1 08.06.2011 23:19
chyba bardziej pracochłonne niż tradycyjna szarlotka ?:) ale zapewne...pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak