Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 2 łyżki
cukier puder 5 dag
spirytus 1 łyżka
tłuszcz 50 dag
cukier puder 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

mąkę przesiądź przez sito dodać żółtka cukier śmietanę spirytus i zagnieść ciasto jak na pierogi dokładnie wyrobić i wybić wałkiem by się napowietrzały odłożyć na godzinę do lodówki a następnie cienko rozwałkować i pokroić na pasek 12x3 cm naciąć wzdłuż przez środek przez powstały otwór przełożyć jeden koniec i przeciągnąć smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor po usmażeniu faworki ułożyć dla odsączenia bibule następnie przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak