Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z truskawkami przybrany różami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
serek mascarpone 500 gram
ekstrakt z wanilli 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
mleko 3 łyżki
truskawki świeże 1 szklanka
cukier puder 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
truskawki świeże 600 gram
twaróg 250 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z truskawkami przybrany różami

Biszkopt - pierwsze 4 składniki:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę (starać się by upadło równo na całej powierzchni). Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Krem - składniki 5 - 10:
Mikserem ubijać śmietankowy ser twarogowy z cukrem pudrem przez około 4 minuty, aż będzie gładki. Dodawać, w dość krótkich odstępach czasowych, po jednej łyżce ser mascarpone, cały czas miksując oraz resztę składników: ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i mleko.

Mus truskawkowy - składniki 11-13
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Zmiksować blenderem truskawki z cukrem pudrem na mus. Lekko ciepłą żelatynę wlać do miseczki z musem truskawkowymi i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić.

Wykończenie
Biszkopt przekroić poziomo na 2 części, dolną część ułożyć na paterze, rozsmarować na nim ostudzony i tężejący mus truskawkowy. Założyć obręcz tortownicy i dookoła ustawić połówki truskawek. Resztę truskawek ułożyć na sztorc na spodzie, tak aby leżały jedna obok drugiej. Przykryć kremem i drugim krążkiem biszkoptu posmarowanym musem truskawkowym. Biszkopty pokryć pozostałą masą serową. Ozdobić płatkami róż.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 08.03.2014 20:15
Pięknie wygląda:)
Granita 09.02.2014 23:39
rewelacyjny
Klausia 24.06.2013 10:24
a te płatki są jadalne, czy tylko w formie dekoracji :)?
Aleksandra/Olcia 18.06.2013 21:00
cudnie sie prezentuje
Barbara/zuza22_85 14.05.2013 22:23
po prostu cudo
IZABELA29 08.05.2013 10:07
cudownie wygląda
jerzy3 25.04.2013 14:14
nie wiedziałbym jak takie cudo pokroić
Dorian 24.03.2013 15:47
wyglada bosko
Rafał10 17.05.2012 13:26
ale PIĘKNY !
Agiatis 09.06.2011 12:06
Jestem po wrażeniem WOW!
ewasylwia 09.06.2011 10:33
musi być pyszne
Misiabe 08.06.2011 19:34
Pięknie wygląda!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak