Sposób przygotowania

Używane mięso królicze to części tylne wraz z combrem. Królika marynujemy 24h w marynacie warzywnej do mięsa króliczego (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/138786/marynata-warzywna-do-miesa-kroliczego.html). Następnie nożem oddzielamy mięso od kości (kości następnie można wykorzystać do ugotowania bulionu lub zupy (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/140963/krupnik-z-krolika.html). Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu. Następnie wrzucamy oddzielone mięso i rumienimy. Gdy się zarumieni mięso przekładamy do większego garnka . Tak sam postępujemy z podrobami , słoniną i boczkiem. Jeśli zajdzie potrzeba uzupełniamy smalec na patelni i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Gdy zacznie puszczać soki dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem 7 minut. Następnie do cebuli dodajemy pokrojoną łopatkę i wszystko razem dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Zawartość również przerzucamy do dużego garnka i teraz całe mięso razem dusimy ok. 20 minut. W międzyczasie możemy świeże bułki namoczyć w mleku, a blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Uduszone mięso dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa (sos powstały przy duszeniu można wykorzystać np. do gulaszu wieprzowego). Dodaję surowe jajka, doprawiam do smaku solą, pieprzem i utłuczonym w moździerzu zielem angielskim. Dokładnie mieszam na jednolitą masę. Wykładam do wysmarowanej blaszki i piekę ok. 1,5h w temp. 180°C. Podawać na zimno. Smacznego

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    myślę, że by mi smakował
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    wygląda smakowicie
  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Znakomicie wygląda i na pewno jest wyśmienity!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    No i był sobie królik:(:(:(
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    bardzo lubię pasztet z królika, a takiego jeszcze nie próbowałam
  • 1
    original
    Opublikowano

    edyta44

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    poważna sprawa taki pasztet :)
  • 2
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    wyśmienity pasztet
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    apetyczny :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !