Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody trzywarstwowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 18 dag
kakao 1 łyżka
czekolada 1/2 tabliczki
morele 25 dag
śmietanka kremowa 100 ml
jajko 6 szt
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
orzechy włoskie 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Lody trzywarstwowe

WARSTWA 1; 3 żółtka ucieramy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami cukru i kakao, aż zgęstniją. Studzimy cały czas ucierając. 3 białka ubijamy na pianę, delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Wsypujemy startą czekoladę, trochę odkładamy do dekoracji. Krem wykładamy do wysokiego, podłużnego naczynia, może być keksówka i mrozimy 40 minut.WARSTWA 2; morele myjemy, osuszamy, pestki usuwamy, miąższ kroimy w małe kawałki. Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy owoce, wykładamy masę na warstwę 1 i mrozimy dalsze 40 minut.WARSTWA 3; orzechy rozdrabiamy i prażymy na rozgrzanej patelni. Pozostałe żółtka ucieramy w kąpieli wodnej z resztą cukru i kawą, studzimy. Białka ubijamy na pianę, delikatnie mieszamy z kremem i orzechami. Wykładamy na warstwę 2, posypujemy odłożoną czekoladą i wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę. Lody można podać z bitą śmietaną i musem owocowym domowej roboty; wyciskamy soki z cytryny i pomarańczy, a następnie 35 dag wydrylowanych moreli miksujemy z 2 łyżkami cukru i wyciśniętymi sokami. Chłodzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak