Sposób przygotowania

WARSTWA 1; 3 żółtka ucieramy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami cukru i kakao, aż zgęstniją. Studzimy cały czas ucierając. 3 białka ubijamy na pianę, delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Wsypujemy startą czekoladę, trochę odkładamy do dekoracji. Krem wykładamy do wysokiego, podłużnego naczynia, może być keksówka i mrozimy 40 minut.WARSTWA 2; morele myjemy, osuszamy, pestki usuwamy, miąższ kroimy w małe kawałki. Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy owoce, wykładamy masę na warstwę 1 i mrozimy dalsze 40 minut.WARSTWA 3; orzechy rozdrabiamy i prażymy na rozgrzanej patelni. Pozostałe żółtka ucieramy w kąpieli wodnej z resztą cukru i kawą, studzimy. Białka ubijamy na pianę, delikatnie mieszamy z kremem i orzechami. Wykładamy na warstwę 2, posypujemy odłożoną czekoladą i wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę. Lody można podać z bitą śmietaną i musem owocowym domowej roboty; wyciskamy soki z cytryny i pomarańczy, a następnie 35 dag wydrylowanych moreli miksujemy z 2 łyżkami cukru i wyciśniętymi sokami. Chłodzimy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !