Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik jogurtowo-truskawkowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki świeże 70 dag
jogurt naturalny 200 ml
cukier 6 łyżek
sól szczypta
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik jogurtowo-truskawkowy

Do dużego garnka wlać około 2 litrów zimnej wody. Dodać sok z cytryny oraz cukier. Zagotować.

Truskawki umyć, osączyć na sicie i odszypułkować. Połowę przełożyć do garnka. Gotować na małym ogniu 20 minut. Wyłowić ugotowane truskawki. Dodać do świeżych i przy użyciu blendera miksować do uzyskania jednolitej masy. Połączyć z jogurtem naturalnym i dodać do garnka. Zagotować. Jeśli trzeba przyprawić jeszcze odrobiną cukru i szczyptą soli. Ostudzić. Wstawić do lodówki na godzinę. Można podawać sam lub z makaronem. Jak dla mnie jest to idealna zupa na letnie, upalne dni.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 19.10.2012 14:52
Ciekawy pomysł
pawel6 14.06.2011 19:53
Nie jestem pewien, czy smakowałby mi chłodnik na słodko... Ale spróbować można:)
aguus 13.06.2011 14:44
Musi być pyszny:)
Nina7 11.06.2011 09:12
Takiego chłodnika nie jadłam, a widzę, że warto spróbować:)
MAR3STA 10.06.2011 23:33
mniam
Misiek1 09.06.2011 10:36
ciekawa propozycja...
Emilia22 08.06.2011 16:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak