Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowiec z biszkoptami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt
cukier 4 łyżki
mleko 200 ml
śmietanka kremowa 400 ml
maliny świeże 20 dag
czekolada mleczna 20 dag
cytryna 1 szt
wiórki czekoladowe
biszkopty podłużne 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Lodowiec z biszkoptami

Żóltka ucieramy w kąpieli wodnej z cukrem i mlekiem, aż krem mocno zgęstnieje, studzimy. Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy, a następnie mieszamy z kremem. Maliny przebieramy, myjemy, osączamy i rozgniatamy. Czekoladę dzielimy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Cytrynę sparzamy, skórkę ścieramy na tarce o dużych oczkach a sok wyciskamy. Krem śmietanowy dzielimy na 3 porcje. Jedną mieszamy z malinami, drugą z czekoladą, a trzecią z sokiem i skórką z cytryny. Dno i boki tortownicy wykładamy biszkoptami. Wlewamy krem czekoladowy, schładzamy. Gdy nieco stężeje, wlewamy krem malinowy. Ponownie schładzamy. Wlewamy krem cytrynowy i wstawiamy na 3 godziny do zamrażalnika. Przed podaniem posypujemy wiórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia6 06.10.2011 09:16
fajne i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak