Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny drożdżowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 litr
drożdże 1 kostka
sól 1 łyżka
olej 2 łyżki
jajko 1 szt
mąka 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny drożdżowy

Mleko lekko podgrzać. Trochę mleka wlać do misy i rozpuścić w nim drożdże, oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać sól, jajko i stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto i znów zostawić do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość włożyć na dużą wysmarowaną tłuszczem blachę. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać np. makiem. Piec w piekarniku na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak