Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

NACZYNKA

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jajko 12 sztuk
mleko 0,5 litra
bułki czerstwe 2 sztuki
rosół 2 litry
mięso wieprzowe 1 kg
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
smalec 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: NACZYNKA

Z mleka, mąki i 5 jaj zarobić ciasto, dokładnie wyrobić, rozwałkować do grubości ok 1cm i piec na niezbyt gorącej płycie w kuchence. Upieczone placki ostudzić, pokroić w drobną kostkę i zaparzyć gorącym rosołem, dodać zmielone bułki, przykryć szczelnie i parzyć ok 2 h. W tym czasie pokroić mięso w kostkę i dusić na smalcu.Następnie wymieszać z zaparzonymi plackami, dodać pozostałe jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać.Całość przełożyć do blachy wysmarowanej i wyłożonej pergaminem i piec ok 1 h w piekarniku nagrzanym do180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak