Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kukułka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka pszenna 130 gram
mąka ziemniaczana 130 gram
woda 6 łyżek
cukier 250 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
kakao 2 łyżki
śmietana 30% 1 litr
śmietan-fiksy 4 op
cukier puder 2 łyżki
czekolada mleczna 2 tabliczki
czekolada gorzka 1 tabliczka
wódka 5 kieliszków
cukier 1/2 szklanki
likier kawowy
biszkopty okrągłe 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kukułka

BISZKOPT; białka ubić z cukrem, dodać żółtka zmieszane z wodą, obie mąki, proszek do pieczenia, sól oraz kakao. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni, po ostygnięciu przekroić na pół. Zrobić polewę; czekolady, rozpuścić w rondelku, dolać wódkę, cukier i mieszając zagotować i ostudzić. MASA ŚMIETANOWA;śmietanę ubić ze śmietan-fiksami i cukrem pudrem. Wierzch pierwszego placka posmarować 1/2 masy śmietanowej, na niej ułożyć nasączone likierem biszkopty, polać 1/2 polewy i wyłożyć resztę masy śmietanowj. Ułożyć drugi placek i polać resztą polewy czekoladowej. Dodany alkohol przełamie słodycz kremu i podkreśli smak ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak