Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 2 dkg
mleko ciepłe 1 szklanka
jajko 2 sztuki
palma 1/2 kostki
sól 1 szczypta
cukier 1/2 szklanki
mąka 4 szklanki
marmolada wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki

Z mleka, drożdży i 1 łyżki cukru zrobić rozczyn. Palmę wymieszać z jajkami, solą i cukrem. Dodać rozczyn, wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować tak, żeby wyszło koło o średnicy ok. 30 cm. Każde koło pociąć na 8 części tworząc 8 jednakowych trójkątów. Na każdym, na szerszym końcu ułożyć po łyżeczce marmolady. Zwinąć rogaliki zaczynając od szerszego końca. Piec 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 30.11.2013 20:27
uwielbiam takie słodkości :)
Ada-Gaba 18.07.2012 12:49
świetne
Justyna28 16.04.2012 12:59
wyglądają apetycznie:)
GGABI 27.09.2011 15:54
super smaczne
Weronika_eM 10.06.2011 21:58
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak