Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki pod beszamelem pomidorowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt.
mięso mielone 1 kg
ryż 20 dag
pomidory całe bez skórki 40 dag
mleko 150 ml
masło 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
koper świeży pęczek
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki pod beszamelem pomidorowym

Z kapusty wyciąć głąb, a następnie włożyć ją do gotującej, osolonej wody na 3 minuty. Wyjąć, zdjąć liście z wierzchu. Ponownie włożyć do wrzątku. I tak powtarzać tę czynność, aż wszystkie liście zostaną zdjęte.

Ryż ugotować na półtwardo, ostudzić. Dodać do mięsa mielonego razem z posiekanym koperkiem. Przyprawić do smaku solą ziołową, czarnym mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do mięsa mielonego. Wymieszać farsz. Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu, zawijać boki do środka, a następnie zwijać w rulon.

Dno garnka wyłożyć małymi liśćmi kapusty, które nie zostały wykorzystane do zawijania i na nich układać przygotowane gołąbki. Delikatnie podlać wodą i dusić pod przykryciem 40 minut.

W rondlu roztopić masło. Dodać mąkę pszenną i zasmażyć, uważając, aby się nie zrumieniła. Do rondla wlać mleko oraz dodać zmiksowane na gładko pomidory. Zagotować, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Przełożyć gołąbki do naczynia żaroodpornego naczynia. Zalać przygotowanym beszamelem i zapiekać 30 minut w temperaturze 180ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 16.07.2012 08:36
super pomysł
noculos 28.06.2012 20:47
pycha
noculos 28.06.2012 20:47
pycha
noculos 28.06.2012 20:47
pycha
noculos 28.06.2012 20:47
pycha
cukiereczek 18.10.2011 10:52
ciekawe
Natalia40 06.08.2011 16:21
genialny pomysl
pawel6 14.06.2011 19:52
Apetyczne... Zwłaszcza dla kogoś kto jak ja jest wielbicielem gołąbków:)
aguus 13.06.2011 14:43
Super pomysł na beszamel pomidorowy! na pewno wykorzystam:)
Misiek1 09.06.2011 10:33
O mniam! Twoje gołąbki wyglądają genialnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak