Sposób przygotowania

Z kapusty wyciąć głąb, a następnie włożyć ją do gotującej, osolonej wody na 3 minuty. Wyjąć, zdjąć liście z wierzchu. Ponownie włożyć do wrzątku. I tak powtarzać tę czynność, aż wszystkie liście zostaną zdjęte.

Ryż ugotować na półtwardo, ostudzić. Dodać do mięsa mielonego razem z posiekanym koperkiem. Przyprawić do smaku solą ziołową, czarnym mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do mięsa mielonego. Wymieszać farsz. Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu, zawijać boki do środka, a następnie zwijać w rulon.

Dno garnka wyłożyć małymi liśćmi kapusty, które nie zostały wykorzystane do zawijania i na nich układać przygotowane gołąbki. Delikatnie podlać wodą i dusić pod przykryciem 40 minut.

W rondlu roztopić masło. Dodać mąkę pszenną i zasmażyć, uważając, aby się nie zrumieniła. Do rondla wlać mleko oraz dodać zmiksowane na gładko pomidory. Zagotować, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Przełożyć gołąbki do naczynia żaroodpornego naczynia. Zalać przygotowanym beszamelem i zapiekać 30 minut w temperaturze 180ºC.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    O mniam! Twoje gołąbki wyglądają genialnie:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Super pomysł na beszamel pomidorowy! na pewno wykorzystam:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Apetyczne... Zwłaszcza dla kogoś kto jak ja jest wielbicielem gołąbków:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Natalia40

    genialny pomysl
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    ciekawe
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    super pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !