Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszecznik

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 15 kg
Kwas cytrynowy Prymat 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszecznik

Dojrzałe, zdrowe (nieulężone) słodko-kwaskowate gruszki wymyć, pokroić na drobno (wraz ze skórką i gniazdem nasiennym, ale bez ogonków), włożyć do dużej donicy lub drewnianej faski i odstawić na 12 godz. Następnie odciągnąć sok w sokowirówce (powinno być około 10 l), rozpuścić w nim kwasek cytrynowy i nie dodając ani cukru, ani drożdży napełnić naczynie fermentacyjne do 3/4 pojemności. Po zamknięciu rurką fermentacyjną odstawić naczynie w ciepłe miejsce (w temp. 22-25°C). Po fermentacji burzliwej trwającej 3-5 dni młody gruszecznik należy ściągnąć znad osadu, przelać do innej butli, tym razem pod samą szyjkę, zamknąć ponownie rurką fermentacyjną i trzymać w chłodzie (piwnicy) przez 4-6 tygodni i następnie rozlać do butelek. Gruszecznik domowy nie będzie zbyt klarowny, ale dzięki dużej zawartości dwutlenku węgla będzie lekko kwaskowaty, smaczny i orzeźwiający.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 19.09.2010 19:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak