Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pizze 1

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
oliwa 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pizze 1

Ciasto na pizzę po upieczeniu powinno łączyć kruchość spodniej warstwy z delikatną puszystością warstwy tuż spod nadzienia. Ciasto zaczynamy od wyrobienia mąki z solą, drożdżami i wodą - wody dodajemy tyle, by otrzymać ciasto o średniej twardości - tak by plastycznie układało się pod rękoma. Kiedy ciasto dobrze wyrobione, gładkie dodajemy do niego oliwę i znowu wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całą oliwę i będzie błyszczące i nie będzie się łączyło ze stolnicą. Teraz ciasto ląduje w misce, miska jest nakryta ściereczką i odstawiona - miska w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podrośnie - zwiększy swoją objętość około półtora raza, wyjmujemy je z miski, oprószamy mąką i formujemy albo placek, albo pieróg. Na wysmarowanej blachą oliwie układamy ciasto, zawijamy trochę brzegi, by nadzienie nie uciekało i smarujemy je bardzo obficie oliwą. Dzięki temu nadzienie, które znajdzie się na cieście nie rozmiękczy jego za bardzo i po upieczeniu ciasto będzie odpowiedniej suchości, a nadzienie odpowiedniej wilgotności. Wysmarowane ciasto smarujemy oliwą i, jeszcze w przypadku niektórych nadzień, sosem pomidorowym. Dopiero na sos pomidorowy układamy nadzienie i nie posypujemy żadnym serem. To, że pizza jest już prawie gotowa poznaję po brzegach, które lekko przyrumienione. Teraz wyjmujemy na chwile pizzę z pieca i układamy na niej dosyć grube plastry mozzarelli. Pizzę z mozzarellą wkładamy jeszcze do pieca na około 3 min - tak by ser się rozpuścił i dosłownie leciusieńko zażółcił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak