Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z kwiatów dzikiego bzu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiaty dzikiego bzu 20 sztuk
woda 1 litr
cukier 1 kg
Kwas cytrynowy Prymat 1,5 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z kwiatów dzikiego bzu

Kwiaty zbieramy w pogodny dzień. Wodę gotujemy z cukrem i kwaskiem, a następnie wrzucamy kwiatu i gotujemy jeszcze minutkę. Odstawiamy do wychłodzenia, po kilku godzinach przecedzamy syrop od roślin, a następnie przelewamy do słoiczków. Syrop pasteryzujemy ok. 3-5

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 13.06.2011 23:44
interesujące, ciekawa jestem jaki ma smak;)
pacpaw 08.06.2011 19:09
w tym roku w końcu w sadzie zasadziłem czarny bez także za kilka sezonów przepis się przyda ;o). Przepisu na nalewkę nie masz? :o)
iziona 07.06.2011 19:22
Zawsze mi się podoba taki syrop tylko nigdy nie miałam odwagi ,aby sama się za niego zabrać .
Małgorzata113 07.06.2011 18:55
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak