Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto charataniec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 i 3/4 łyżki
margaryna 1 i 1/2 kostki
cukier puder 350 gram
śmietana 3 łyżki
kakao 2 łyżki
powidła 3 łyżki
ser biały 60 dag
masło 1/2 kostki
budyń waniliowy 1 op
jajko 10 szt
cukier 80 gram
kisiel truskawkowy 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto charataniec

Mąkę wymieszać z 6 żółtkami, margaryną, 1 łyżką proszku do pieczenia, 100 gram cukru pudru i śmietaną. Ciasto podzielić na 3 częsci, do jednej dodać kakao. Jedną jasną część ciasta wyłożyć na blachę, posmarować powidłami i przykryć startym ciastem z kakao. Podpiec około 20 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć przestudzić. Ser utrzeć z masłem, resztą cukru pudru, budyniem, 1/2 łyżki proszku do pieczenia i 4 jajkami. Masę serową można wymieszać w malakserze. Wyłożyć na podpieczone ciasto. 4 białka ubić, dodać cukier, kisiel i resztę proszku do pieczenia. Wyłożyć na masę serową, posypać pozostałym jasnym ciastem startym na tarce. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 28.02.2012 13:29
już sama nazwa kusi
romanrafal
romanrafal 04.08.2011 19:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak