Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus jabłkowy na zimno

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białe wino 1/8 litra
skórka cytrynowa
cynamon 1 laska
cukier 5 dkg
rodzynki 2 łyżki
sok jabłkowy 1/4 litra
białko 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat
jabłko winne 1/2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Mus jabłkowy na zimno

Jabłka obieramy ze skorki,przepoławiamy i usuwamy gniazda nasienne a miąższ kroimy na cieniutkie plasterki.Jabłka gotujemy powoli przez 10 minut z mniej niż 1/2 litra wody,białym winem,,skórką cytrynową,laską cynamonu i połową cukru.Jabłka wyjmujemy,do garnka dodajemy żelatynę i podgotowujemy,dodajemy białko i jeszcze raz zagotowujemy.Wyjmujemy laskę cynamonu i skórkę cytrynową,mus jabłkowy przecieramy przez sito i mieszamy z rodzynkami.Cząstki jabłka układamy na talerzach i nakładamy na nie mus jabłkowy.Ozdabiamy skórką z jabłka,posypujemy resztą cukru i wstawiamy do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mamusia1 26.11.2013 09:03
pyszny deser
anulka69 03.05.2012 19:05
lubię
Wacław 05.02.2012 12:39
pycha !
Papryczka 01.12.2011 16:09
dobry
iwona332 11.09.2011 00:21
super
Haneczka1 07.07.2011 22:25
smaczności :)
ewelina63 17.06.2011 13:33
super
anja3107 17.06.2011 12:17
smaczny
AgaS10 15.06.2011 21:17
świetny pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak