Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z młodej pokrzywy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pokrzywa 25 sztuk
żeberka wieprzowe 20 dag
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 2
ziemniaki 4
włoszczyzna 1 pęczek
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z młodej pokrzywy

Z pierwszej wiosennej pokrzywy zrywamy czubki (z trzema liśćmi) i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie szatkujemy je drobno (można również czubki wcześniej sparzyć gorącą wodą, wtedy pokrzywa nie będzie piekła podczas szatkowania –ale również przez to utracimy część witamin). Do zimnej wody wkładamy żeberka i odszumowujemy. Następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec oraz pokrojone ziemniaki no i pokrzywę. Całość gotujemy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 07.08.2012 15:22
lubie takie zupki?
kasienka23 24.03.2012 14:32
zawsze chciałam spróbować taka zupę
RenataZ-et 26.09.2011 20:02
wow! jestem bardzo ciekawa tego przepisu
pacpaw 08.07.2011 21:02
dość delikatna w smaku. Pokrzywa nie ma wyraźnego smaku. Jakbym miał do czegoś porównywać pewnie byłby to szpinak ale jest to bardzo luźne powiązanie
Izabela/bella81 08.07.2011 12:51
Pierwszy raz widzę zupę z pokrzywy. Jak smakuje?
Grażyna13 06.07.2011 22:23
Robię podobna,pycha !
tatiana2 08.06.2011 12:48
Takiej zupy jeszcze nie jadłam. Ciekawe czy nie parzy w język :)
Magdalena/26Mooi 08.06.2011 09:00
zdrowa ta zupa
Jolanta_P-S 07.06.2011 17:29
Jestem ciekawa jej smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak