Sposób przygotowania

Potrzebujemy jedną kaczkę o wadze max 2 kg. Kaczkę należy natrzeć solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Z zewnątrz dodatkowo polać miodem, a od wewnątrz skrop sokiem z cytryny i obsypać obficie majerankiem. Tak przygotowane mięso wstaw na ok 2 godziny do lodówki.
W tym czasie należy przygotować jabłka - obrać i podzielić na ćwiartki, wyjąć nasionka.
Ok połowy do 3/4 jabłek obsypać pozostałym majerankiem i zapakować do środka kaczki i kaczkę należy zamknąć.
Kostkę bulionową rozpuścić w ok 100-150 ml gorącej wody. Bulion przelać do naczynia żaroodpornego i włożyć kaczkę. Na wierzch kaczki wykładam dodatkowo plasterki mocno schłodzonego masełka (nada piękny kolor). Kaczkę w tej wersji pieczemy ok godz w temp ok 180 stopni. Co jakiś czas proponuję polewać kaczkę wytworzonym sosem. Po około godzinie pieczenia należy odwróć kaczkę, aby upiekła się z drugiej strony. Również co jakiś czas polewać sosem. Na 20-30 minut przed końcem pieczenia należy ułożyć wokół niej resztę jabłek, któe należy posypać cukrem. Całość ponownie do piekarnika na ok 10 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    joanna77

    lubię kaczusię!
  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    extra
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    pyszna jest taka kaczka :)
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    bardzo apetyczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    bardzo lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    smaczne danie
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    teraz kaczucha to rarytas na naszych stołach

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !