Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z jabłkami
W tym czasie należy przygotować jabłka - obrać i podzielić na ćwiartki, wyjąć nasionka.
Ok połowy do 3/4 jabłek obsypać pozostałym majerankiem i zapakować do środka kaczki i kaczkę należy zamknąć.
Kostkę bulionową rozpuścić w ok 100-150 ml gorącej wody. Bulion przelać do naczynia żaroodpornego i włożyć kaczkę. Na wierzch kaczki wykładam dodatkowo plasterki mocno schłodzonego masełka (nada piękny kolor). Kaczkę w tej wersji pieczemy ok godz w temp ok 180 stopni. Co jakiś czas proponuję polewać kaczkę wytworzonym sosem. Po około godzinie pieczenia należy odwróć kaczkę, aby upiekła się z drugiej strony. Również co jakiś czas polewać sosem. Na 20-30 minut przed końcem pieczenia należy ułożyć wokół niej resztę jabłek, któe należy posypać cukrem. Całość ponownie do piekarnika na ok 10 minut.