Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek serowo-kokosowy z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 125 g
cukier puder 100 g
sól szczypta
jabłka 500 g
cytryna 1/2
jajko 3 szt
śmietana 100 g
wiórki kokosowe 100 g
cukier 150 g
cukier waniliowy 1 saszetka
twaróg 500 (śmietankowy)
żółtko jajek 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: placek serowo-kokosowy z jabłkami

1. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Dodać cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto, po czym owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. 2. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, a następnie wycisnąć sok. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny. 3. Oddzielić żółtka od białek. W dużej misce połączyć ze sobą twarożek, żółtka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Po łyżce dodawać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. 4. Prostokątną blaszkę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Na cieście rozsmarować masę serową i poukładać na niej ósemki jabłek. Posypać łyżką cukru. Placek piec około 50 minut w temperaturze 200°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 08.02.2011 23:10
dobry jest
iwona332 26.09.2010 23:58
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak