Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać. Dodać cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto, po czym owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. 2. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, a następnie wycisnąć sok. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ósemki. Skropić sokiem z cytryny. 3. Oddzielić żółtka od białek. W dużej misce połączyć ze sobą twarożek, żółtka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Po łyżce dodawać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. 4. Prostokątną blaszkę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Na cieście rozsmarować masę serową i poukładać na niej ósemki jabłek. Posypać łyżką cukru. Placek piec około 50 minut w temperaturze 200°C.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobry jest

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !