Sposób przygotowania

Tradycyjna zupa czoskowa moje odkrycie z Zuberca. Polecam na zimowe wieczory.

Przygotowuje sobie baze czyli chleb. Odkrajam wierzch chleba i wybieram miękisz ale nie cały, na bokach ma zostac tyle zeby chleb nie przemókl gdy bedzie w nim zupa i zeby jedzący z niego mogli go sobie wybierac łyzka razem z zupą.

Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na oleju. Gotujemy wywar (albo rosół albo z kostki). Wrzucam miękisz chleba, dodaje przesmażoną cebule z czosnkiem. Następnie gorącą przelewam zupe do miskera gdzie ja miksuje, wbija jajka i jeszcze raz szybko miksuje zeby sie nie ścieły. Przyprawiam pieprzem i wegetą jesli jest taka potrzeba. Jelsi zupa wydaje mi sie za mało czosnkowa to wrzucam do niej posiekane 1-2 zabki czosnku i jeszcze raz miksuje wszystko. Ma miec fajny czosnkowy smak ale nie ostry wiec nie przeciskam czosnku przez praske tylko siekam na kawałeczki nozem. Wlewam do chleba, supię natka i gotowe. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    basiulka20088

    super wygląda chyba się skuszę.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Swietny pomysl.
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Póki co próbowałam żurku w chlebku.Ale czosnkowa zapowiada się pysznie.Pikantnie i smacznie.Mniam!
  • 0
    original
    Opublikowano

    aleksa123

    super wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !