Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z kawą i wiśniami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6-7 szt
masło 250 gram
olej 6-7 łyżek
cukier 250 gram
mąka pszenna 200 gram
mąka ziemniaczana 150 gram
proszek do pieczenia 2-3 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
polewa mleczna
wiśnie 200 gram
woda 40 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z kawą i wiśniami

W jak najmniejszej ilości gorącej wody rozpuść kawę. Ostudż. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem. Powoli dodawać po kilka kropli kawy, na przemian z mąką , proszkiem do pieczenia i olejem. Dobrze osączone wiśnie obtoczyć w mące, kilka odłożyć do dekoracji. Ubić pianę z białek. Na ciasto wyłożyć wiśnie, ubitą pianę, wymieszać. Piec w temp. 180 stopni około godziny. Polać polewą mleczną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 04.08.2011 19:24
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak