Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jajka po bordosku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tłuszcz
masło roślinne 2 łyżki
mąka 1 łyżka
woda 1 szklanka
śmietana 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
chrzan świeżo starty 1 łyżka
natka pietruszki
sól
pieprz
bulion 1 kostka
jajko ugotowane na twardo 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: jajka po bordosku

Jajka obieramy kroimy na połówki i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.Masło rozgrzewamy mieszamy z mąką i zasmażamy nie rumieniąc,rozprowadzamy zimną wodą z rozpuszczoną kostką bulionową,gotujemy mieszając.Potem dodajemy śmietanę koncentrat pomidorowy i chrzan,gotujemy 3 min i doprawiamy.Polewamy jajka i dusimy kilka minut.Podajemy z ziemniakami kaszą lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 06.07.2011 08:17
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak