Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PAMPUSZKI ZIEMNIACZANE

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
jajko 2 kg
fasola 25 dkg
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
tłuszcz 0,5 litra
jagody 25 szuszone

Przepis i sposób przygotowania na: PAMPUSZKI ZIEMNIACZANE

Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki. Ciasto wyłożyć na lnianą ściereczkę i dokładnie odcisnąć, doprawić solą i pieprzem, wbić roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką i formować na dłoni cienki placek, na jego środek nakładać niewielką ilość ugotowanej fasolki lub suszonych jagód, całość przykrywać drugim cienkim plackiem i dokładnie sklejać. Układać w brytfannie z roztopionym tłuszczem, polać nim pampuszki po wierzchu i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 1 h. Pod koniec pieczenia zwiększyć temp. lub odkryć brytfannę, tak by pampuszki uzyskały rumianą skórkę. W wersji uboższej piecze się je bez nadzienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa111 16.02.2012 18:09
2 kilogramy jajek? niemożliwe
kotlet 19.10.2011 22:40
superowe
ela16 30.07.2011 10:30
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak