Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki. Ciasto wyłożyć na lnianą ściereczkę i dokładnie odcisnąć, doprawić solą i pieprzem, wbić roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką i formować na dłoni cienki placek, na jego środek nakładać niewielką ilość ugotowanej fasolki lub suszonych jagód, całość przykrywać drugim cienkim plackiem i dokładnie sklejać. Układać w brytfannie z roztopionym tłuszczem, polać nim pampuszki po wierzchu i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 1 h. Pod koniec pieczenia zwiększyć temp. lub odkryć brytfannę, tak by pampuszki uzyskały rumianą skórkę. W wersji uboższej piecze się je bez nadzienia.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ela16

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    kotlet

    superowe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    2 kilogramy jajek? niemożliwe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !