Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 1 kg
sól 2 łyżki
cukier brązowy 2 łyzki
oliwa 2 łyżki
woda letnia 800 ml
mleko
mak
drożdże suche 7 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy

Suche składniki wymieszać w misce (mąka ,sól cukier i drożdże).Zrobić dołek ,wlać ,letnią wodę i oliwę . Wyrobić cisto ,ok 20 minut aż zacznie odchodzić od miski. Tak wyrobione ciasto od razu przełożyć do foremek. Ja używam dwóch forem do babek wielkanocnych (płaskich nie tych wysokich) ,ale mogą być małe keksówki . Formy wysmarować tłuszczem i posypać dokładnie mąką ,napełnić ciastem do połowy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecie ok 2 godziny. Po tym czasie smarujemy chleb mlekiem i posypujemy makiem .Pieczemy ok.55 min w 200ºC .Czas można lekko skrócić lub wydłużyć , w miarę od efektów pieczenia. chleb musi być ciemny i wyraźnie odstawać od foremki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 17.03.2012 08:53
pyszny
Gosia40 07.06.2011 11:11
fajny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak