Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-oliwkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piersi z kurczaka 60 dag
sól
masło 3 łyżki
olej 1 łyżka
por 1 szt
suszone śliwki bez pestek 8-10 szt
mąka 1 łyżka
śmietana 1 szklanka
pieprz
oliwki 2-3 łyżki
ser żółty 3 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-oliwkowym

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i obsmażyć na maśle wraz z olejem ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni. Na tłuszcz pozostały ze smażenia kurczaka wrzucić oliwki, pokrojony por oraz śliwki pokrojone lub w całości, bez pestek, oprószyć mąką, zarumienić mieszając i po chwili zalać śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż sos zgęstnieje 10-15 minut. Garnek z sosem zdjąć z ognia, wsypać starty ser i dokładnie całość wymieszać. Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać sosem, przykryć i zapiekać 15 minut w 210 stopniach. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia6 31.12.2011 13:59
mniam
bernadetta2 22.09.2011 13:15
ciekawe
Wafelek2601 17.06.2011 07:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak