Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona z jabłkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 2 kg
sól
majeranek
pieprz
tłuszcz do formy
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z jabłkiem

Kaczkę natrzeć solą, odstawić na 15 minut. Oprószyć wnętrze majerankiem. jabłka umyć, ze skórką przekroić na pól, usunąc gniazda nasienne. Jabłka włożyć do środka kaczki, zszyć ją i oprószyć pieprzem, obtoczyć w majeranku, przełożyć do natłuszczonej formy. Obok kaczki można ułożyć serce, szyjkę oraz jabłka, które nie zmieszczą się do środka. Przykryć formę i piec około 2 godziny w temperaturze 200 stopni. Nakłuć, sprawdzić, czy mięso jest kruche. Jeśli jest twarde dopiec jeszcze 30 minut. Sos z pieczeni przelać do sosjerki. Kaczkę podawać z ziemniakami i burakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia6 25.01.2012 18:00
pyszna kaczuszka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak