Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
ser biały 1 kg
brzoskwinie w puszce
margaryna 250 gram
cukier 1 szk
budyń waniliowy
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami

Masa sernikowa:
- 3/5 kostki Kasia
- 1 kg sera białego mielonego
-3/4 szklanki cukru
- 4 jaja
budyń waniliowy
2 łyżki rodzynek
puszka brzoskwiń
Składniki na kruchy spód:
1/2 kostki Kasia
1 szklanka mąki
2/5 szklanki cukru
1 jajko

margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajko. Na koniec wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy je na oproszonej mąką stolnicy. Sernik pieczemy w małej, około 23 centymetrowej tortownicy, którą smaruję Kasia i oproszoną bułką tartą. Ciasto należy wypiekać w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Kiedy spód ciasta się podpieka, przygotujemy masę serową.
margarynę ucieramy z cukrem, pojedynczo dodajemy poszczególne jajka. Następnie dorzucamy biały ser, rodzynki i budyń śmietankowy Całość mieszamy.
Na upieczony spód rozkładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Na owoce wykładamy przygotowaną masę serową.
Ciasto wkładamy do piekarnika w tej samej tortownicy.Ponownie smaruję ją margaryną i oprószam bułką tartą. Sernik pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Ciasto musi się wystudzić.
Po około 2 godzinach, posypujemy je cukrem pudrem.

Temperatura piekarnika : 160oC

Czas pieczenia: 60 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 23.09.2011 09:37
Kocham serniki
Henryka2 08.06.2011 20:41
A i jeszcze jedno pytanie: gdzie można zobaczyć,że to ciasto to sernik iże są w nim bzoskwinie?!
Henryka2 08.06.2011 20:40
1600C?! Czy to aby nie zawysoka temperatura na sernik?
SmacznaPyza 07.06.2011 10:02
ciekawe czy to faktycznie Twój sernik...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak