Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa granita

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki świeże 500 g
cukier 2 łyżki
bita śmietana 1 szkl
listki mięty 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa granita

Truskawki umyć i zmiksować w rozdrabniaczu lub blenderem na gładką masę.
Dodać cukier - można z niego zrezygnować jeśli truskawki są wystarczająco słodkie.
Masę wstawić do zamrażalnika na ok 1-2 h.
Przed podaniem wyjąć masę z zamrażarki, chwilę odczekać aż zmięknie. Zeskrobywać widelcem truskawkowy \"szron\" i przekładać do wysokich kieliszkó lub pucharków.
Udekorować bitą śmietaną i miętą. Podawać od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel6 06.06.2011 18:51
wygląda super!
SmacznaPyza 06.06.2011 10:19
pyszne, ale to sorbet a nie granita bo z całych, zmiksowanych owoców - granita byłaby z samego soku :-)
szyba 06.06.2011 07:42
smakowite
patusia 05.06.2011 23:27
pycha, zjadłabym sobie na te upały :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak