Sposób przygotowania

Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i ziołami prowansalskimi, wymieszać i zostawić na 20-30 minut. Cebulę, czosnek, marchewkę, ziemniaki i łodygi selera obrać, umyć i osuszyć. Cebulę, czosnek posiekać, marchewkę pokroić w talarki, ziemniaki w grubą kostkę, a seler w cienkie plasterki. W rondlu z grubym dnem mocno rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, gdy nabiorą złotego koloru dodać mięso i smażyć, mieszając, 2-3 minuty na silnym ogniu, potem wlać wino i gotować póki w połowie nie wyparuje. Wówczas włożyć ziemniaki, marchew i seler. Potrawę przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut, pod koniec wsypac natkę.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !