Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwone pesto, czyli tzw. pesto alla siciliana

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bazylia 15 liści
ser grecki tarty 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
mieszanka ziaren 2 łyżki
suszone pomidorów z zalewy ol 10 szt
sól do smaku
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwone pesto, czyli tzw. pesto alla siciliana

Etapy przygotowania pesto:
Umytą i osuszoną bazylię miksujemy ze świeżym startym serem greckim, solą, mieszanką ziaren (słonecznika, siemienia lnianego, sezamu) i czosnkiem, oraz suszonymi pomidorami z zalewy oliwnej.
Wlewamy po trochu oliwę dalej miksując. Sos będzie gotowy, gdy wszystko utworzy jednolitą masę.
To pesto czerwone pesto, tak zwane pesto alla siciliana, które zawiera suszone pomidory.
Ten gęsty, aromatyczny i doskonały w smaku sos serwowany jest do chleba, makaronu lub sałaty. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia robi się gorzka w smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ziabela 18.08.2011 11:00
mniam chociaż osobiście wole zielone pesto;)
pacpaw 06.06.2011 16:32
no i mamy pesto rosso :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak