Sposób przygotowania

Etapy przygotowania pesto:
Umytą i osuszoną bazylię miksujemy ze świeżym startym serem greckim, solą, mieszanką ziaren (słonecznika, siemienia lnianego, sezamu) i czosnkiem, oraz suszonymi pomidorami z zalewy oliwnej.
Wlewamy po trochu oliwę dalej miksując. Sos będzie gotowy, gdy wszystko utworzy jednolitą masę.
To pesto czerwone pesto, tak zwane pesto alla siciliana, które zawiera suszone pomidory.
Ten gęsty, aromatyczny i doskonały w smaku sos serwowany jest do chleba, makaronu lub sałaty. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia robi się gorzka w smaku.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    no i mamy pesto rosso :o)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ziabela

    mniam chociaż osobiście wole zielone pesto;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !