Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta na słodko- kwaśno

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta młoda
boczek wędzony
sól
cukier
ocet
woda
olej
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta na słodko- kwaśno

Do niewielkiej ilości wody wkładamy poszatkowaną młodą kapustę ze szczyptą! soli.
Gotujemy ją przez ok 10 min, tak żeby się nie rozgotowała.
W między czasie boczek kroimy w drobną kostkę, przysmażamy go na patelni z odrobiną oleju.
Z kapusty odlewamy wodę i dodajemy do niej nasz boczek (wraz z tłuszczem!).
Dusimy ją pod przykryciem przez ok 2-3 min. na końcu dodajemy do niej trochę cukru (ok 5 łyżeczek) i octu (ok 3-4 łyżki stołowe) do smaku.
Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 18.06.2013 16:56
fajna jest taka kapusta
Wacław 20.02.2013 10:53
już nie mogę sie doczekać na młodą kapustę,jest pyszna !
RenataZ-et 03.02.2013 23:03
pyszny dodatek do obiadu
IKrakowianka 15.10.2012 14:24
pyszna!
Emilia21 13.06.2012 14:51
mmm
Emilia21 13.06.2012 14:51
mmm
m1monika 23.12.2011 19:57
extra!!!
Anna169Hosz 13.07.2011 17:59
Muszę wypróbować- jak dla mnie dość dużo cukru:)
Ewa111 08.07.2011 21:10
bardzo lubię taką kapustę
misia53 08.06.2011 01:22
też robię tylko bez wędzonego boczku
MAR3STA 05.06.2011 23:04
uwielbiam dania z kapusty;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak