Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 40 dag
bulion warzywny 4 szkl
por 2 szt
cebula 1 szt
masło 1 łyżeczka
gęsta śmietana 2 łyżeczki
majeranek
pieprz
sól
grzyby suszone 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, gotować w bulionie do miękkości. Odcisnąć, przecisnąć przez praskę, dodać do bulionu. Grzyby starannie opłukać, zalać niewielka ilością ziemnej wody, odstawić na 1-2 godz. , a potem ugotować je do miękkości. Wywar z grzybów dodać do bulionu. Grzyby pokroić w paski, pory oczyścić, dokładnie umyć i pokroić w krążki. Cebulę obrać i posiekać. Masło roztopić w garnku, dodać cebulę i krążki z pora, zeszklić, dodać grzyby. Całość krótko podsmażyć. Następnie wlać bulion, zagotować. Zupę doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę, stale mieszając zagotować, posypać majerankiem. Podawać z lanymi kluskami, łazankami, grzankami lub bułką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak