Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
jaja 2 szt
olej 3 Łyżki
sól
ziemniaki 3 kg
ser biały 0,5 kg
cebula 1 szt
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Robimy ciasto z mąki, jaj, oleju, soli i trochę wody. Zagniatamy aż będzie gładkie - trochę to zajmie. Przykrywamy ciasto miską. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Cebulę smażymy na brązowy kolor, dodajemy do ziemniaków, dodajemy ser i wszystko mocno ugniatamy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy sól i pieprz. Z ciasta formujemy wałek i ucinamy po krążku, rozwałkowujemy go dodajemy farsz i zalepiamy, pierogi układamy na ścierce i przykrywamy ścierką. Gotujemy na osolonym wrzątku ok 4 minuty od wypłynięcia. polewamy masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 29.11.2012 10:56
lubię je
Margo1 29.11.2012 10:56
lubię je
Katarzyna45 26.08.2012 15:42
ruskie są super
aga130982 05.09.2011 10:10
super
gosia47-47 05.06.2011 10:31
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak