Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo-rumowy z bezami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
cukier
jajko
proszek do pieczenia
budyń
kakao
masło
bezy
śmietana kremówka
olejek rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-rumowy z bezami

Produkty na biszkopt:
20 dkg mąki (przy kakaowym biszkopcie trzeba odjąć tyle łyżek mąki ile dodamy kakao czyli 2 czubate łyżki)
30 dkg cukru
6 dużych jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółte budynie
6 łyżek stołowych ciepłej przegotowanej wody
2 łyżki kakao

Produkty na krem:
2 duże jajka
8 czubatych łyżek cukru
3 łyżki kakao
25 dkg masła

oraz:
10 dkg bez białych ( około, może być nieco więcej)
1 śmietana kremówka 36% Łowicka
kakao, olejek rumowy

Wykonanie biszkoptu:
całe jajka ubić robotem kuchennym z cukrem dodając go stopniowo. Do masy jajecznej dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao miksując i dodając od czasu do czasu wodę. Na koniec dodajemy dwa budynie, miksując. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blaszkę (okrągłą o średnicy ok 27 cm). Piec 1/2 godz. w temp. ok. 190 stopni.
Po ostudzeniu biszkopt przekroić na trzy plastry.

Wykonanie kremu kakaowego:
dwa jajka całe zmiksować z cukrem, aż cukier będzie niewyczuwalny. Masło kulą drewnianą rozetrzeć na puszystą masę i do tej masy wlewać/dodawać te utarte jajka z cukrem ,stopniowo, energicznie ucierając. Po uzyskaniu gęstej, sztywnej masy dodać kakao i utrzeć. Dodać olejek rumowy i utrzeć.

Wykonanie śmietany kakaowej:
śmietanę kremówkę (koniecznie schłodzoną uprzednio w lodówce) ubić robotem dodając 2 czubate łyżki cukru pudru. Po uzyskaniu sztywności dodać 2 czubate łyżki kakao.

Spód biszkoptu (jeden plaster nasączyć wodą z rumem w ilości 2/3 wody, 1/3 rumu może być zwykła wódka) i nałożyć na to połowę kremu. Posypać 1/3 pokruszonych bez i przykryć drugim plastrem biszkoptu. Nasączyć go i położyć 3/4 ubitej śmietany kakaowej. Posypać znów pokruszonymi bezami i przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Nasączyć go, posmarować resztą kremu a na to reszta śmietany i posypać resztą pokruszonych bez.
Podczas robienia tego tortu bezy trzeba sobie na oko podzielić, żeby starczyło ich do ozdoby na wierzch i troszkę po bokach tortu.
Tort jest naprawdę pyszny, szczególnie z rumem i olejkiem rumowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 30.04.2014 22:58
piękny ten torcik.
romanrafal
romanrafal 16.01.2013 15:15
extra,pierwsza klasa
Seba 19.11.2012 09:12
piękny i na pewno smaczny
cooleczka 01.11.2012 13:14
chciałabym taki dostać :)
Anna169Hosz 22.09.2012 21:38
Świetny.
BozenA 04.05.2012 15:04
mmm
BozenA 04.05.2012 15:04
mmm
Motorek 23.08.2011 18:53
smaczny i piękny torcik
bami 30.07.2011 14:07
Cudowny! :D
Mariusz10 11.07.2011 23:09
mniam
aguus 05.06.2011 10:20
Pyszny... I jak wygląda!
MAR3STA 04.06.2011 23:21
pyszny torcik;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak