Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z kwiatów dzikiego bzu

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiaty dzikiego bzu
mleko 0.5 szklanki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
cukier wanilinowy 0,5 opak
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z kwiatów dzikiego bzu

Kwiaty płukamy pod bieżącą wodą, a następnie układamy na jednorazowym ręczniku, aby wciągnął wilgoć. Mąki i cukier waniliowy mieszamy z mlekiem na gładkie ciasto. Na patelnie wlewamy niedużą ilość oleju, kiedy jest już rozgrzany to każdy kwiatek z osobna zanurzamy w cieście (jeśli się nie oblepia można dodać troszkę więcej mąki). Kwiaty trzymamy za ogonek i układamy na patelni, kiedy się zrumienią obracamy na drugą stronę, należy przez chwilę docisnąć widelcem (ponieważ łodyżki są sztywne i dopiero po chwili się dobrze ułożą). Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 08.10.2012 14:13
fajne "kwiatki" :)
cris04 22.05.2012 23:36
Nie widziałam tego przepisu,a właśnie upiekłam sobie takie racuszki
kotlet 26.09.2011 23:46
takich jeszcze nie próbowałem :)
banditka 05.06.2011 11:10
ciekawe
SmacznaPyza 05.06.2011 11:07
problem tylko w tym, że płucząc wypłukuje się pyłek z kwiatów....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak