Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe wianuszki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanka
śmietana 1 szklanka
masło 25 dag
drożdże 20 g
sól 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa cała Prymat 0,5 sztuki
jajko 2 sztuki
cukier wanilinowy 2 torebki
cukier 3 łyżki
tłuszcz 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe wianuszki

Mąkę siekamy z tłuszczem dodajemy drożdże roztarte ze śmietaną sól i gałkę wyrabiamy ciasto pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia formujemy cieniutkie wałeczki z których splatamy małe wianuszki maczamy je w rozbitych jajkach następnie w cukrze waniliowym wymieszać ze zwykłym i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak