Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaja na twardo po meksykańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 8 szt
olej 4 łyżki
cebula 2 szt
czosnek ząbki 3-4 szt
pasta z krewetek 1 łyżeczka
pasta chili 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 szt
skórka z cytryny 1 szt
Imbir mielony Prymat szczypta
sól szczypta
pieprz szczyta

Przepis i sposób przygotowania na: Jaja na twardo po meksykańsku

Obrane jaja po nakłuwaj gęsto widelcem. W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej, wyłóż jaja i smaż je na złoty kolor, wyjmij łyżką cedzakową. Z rondla odlej olej (zostawiając około 1,5 łyżki), zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wsyp imbir, wymieszaj. Teraz dodaj pastę z krewetek i chili, wlej 1-3 łyżki wrzątku, dodaj sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki - ciągle mieszając - gotuj na niewielkim ogniu 2-3 minuty, po czym lekko posłódź i ponownie dokładnie wymieszaj.
Na koniec do rondla wyłóż obsmażone jaja, całość gotuj na niewielkim ogniu około 10 minut (jaja od czasu do czasu obracaj).
Po wyjęciu na gorący półmisek jaja posyp solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak