Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaja a la flaczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 8 szt
cebula 4 szt
wino białe wytrawne 1 szkl
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól szczypta
pieprz szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
ser żółty 3 (ostry)

Przepis i sposób przygotowania na: Jaja a la flaczki

Obrane cebule pokrój w cienkie półplasterki, zeszklij na połowie masła, oprósz mąką i dokładnie wymieszaj. Potem zalej winem i duś na małym ogniu około 30 minut.
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, po czym układaj warstwami pokrojone w plastry jaja i uduszoną cebulę. Każdą warstwę posypuj solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Ostatnią warstwę posyp wymieszanym z tartą bułką serem i grudkami masła, wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Podawaj z frytkami i zieloną sałatą lub surówką z pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 04.06.2011 14:56
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak