Sposób przygotowania

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Wrzuć 1/2 kostki pokrojonego w paski masła, posiekaj je razem z mąką tak, by powstały małe grudki. Zrób w mące dołek, wbij do niego żółtko i jajko, wsyp 4-6 łyżek cukru oraz szczyptę soli. Zagnieć szybko ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki. Formę posmaruj tłuszczem, posyp tartą bułką. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Przygotuj budyń z mlekiem. Gdy ostygnie, rozsmaruj go na cieście. Nagrzej piekarnik do temp. 180 stopni.
Masa kokosowa: 1/2 kostki masła roztop w garnku i przestudź. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, żółtka, wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj. Dodaj płynne masło, ponownie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na budyń. Piecz ciasto 40 minut. Wystudzone posyp cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !