Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kremówki kokosowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt.
żółtko jajek 1 szt.
cukier 8-10 łyżek
masło 1 kostka
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
sól
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
mleko 1 l
budynie waniliowe 2-3 szt.
wiórki kokosowe 20 dag
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: kremówki kokosowe

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Wrzuć 1/2 kostki pokrojonego w paski masła, posiekaj je razem z mąką tak, by powstały małe grudki. Zrób w mące dołek, wbij do niego żółtko i jajko, wsyp 4-6 łyżek cukru oraz szczyptę soli. Zagnieć szybko ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki. Formę posmaruj tłuszczem, posyp tartą bułką. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Przygotuj budyń z mlekiem. Gdy ostygnie, rozsmaruj go na cieście. Nagrzej piekarnik do temp. 180 stopni.
Masa kokosowa: 1/2 kostki masła roztop w garnku i przestudź. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, żółtka, wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj. Dodaj płynne masło, ponownie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na budyń. Piecz ciasto 40 minut. Wystudzone posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 04.06.2011 22:57
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak