Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowane jaja w czerwonym winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
ocet 2 łyżki
bekon 8 plastrów
bułki 8 kromek
cebula 3 szt
czosnek ząbki 2-3 szt
tymianek szczypta
estragon szczypta
Sól czosnkowa jodowana Prymat szczypta
masło 3 łyżki
mąka 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
sól szczypta
pieprz szczypta
wino czerwone wytrawne 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowane jaja w czerwonym winie

Na patelni stop łyżkę masła, dodaj bekon, lekko go zrumień i wyjmij. W następnej kolejności wrzuć drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także tymianek i estragon. Dodaj także łyżkę masła i łyżkę mąki - całość dokładnie wymieszaj, rozprowadź winem i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.
Na drugiej patelni stop masło, zrumień z obu stron kromki bułki, przełóż na żaroodporny półmisek. Grzanki posyp solą czosnkową, a na każdej ułóż plaster bekonu.
Teraz zagotuj osoloną wodę z octem. Na wrzątek wbij jaja, gotuj 3 min. Ugotowane jaja ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową.
Jaja ułóż na grzankach, posyp solą i pieprzem, wstaw na 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika. Podawaj w naczyniu do zapiekania. Osobno w sosjerce podaj gorący, gęsty sos.
Znakomitym dodatkiem do dania będą frytki lub ryż.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak