Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z nutką pomarańczy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 15 dag
cukier 10 dag
żółtko jajek 6 sztuk
białko 4 sztuki
mąka 60 dag
sól 1/2 łyżeczka
skórka pomarańczowa 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
poncz
woda 1/2 szklanka
cukier 2 łyżki
rum 3 łyżki
sok z cytryny 1/2 sztuka
lukier
Polewa:

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z nutką pomarańczy

Z drożdży, cukru, odrobiny mleka przygotowujemy rozczyn, dodajmey masłol utarte z żółtkami, dodajemy mąkę, sól, mleko, skórkę z pomarańczy. Ciasto porządnie wyrabiamy. Łączymy je z pianą ubitą z białek, przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach, studzimy. Ponczujemy.
Wodę na poncz zagotowujemy, dodajmey cukier, studzimy. Dodajemy rum, sok z cytryny.
POlewamy polewą przygotowaną wg przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/139901/polewa-kakaowa.html

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 04.06.2011 10:09
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak