Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynkowe ciasto z bakaliami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
cukier 1 szklanka
śmietana 1 szklanka
mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
ocet 1 łyżka
mak 3 łyżki
kakao 2 łyżki
bakalie 1 szklanka
Krem:
jaja 3 sztuki
cukier 1 szklanka
masło 1 kostka
mąka 1 1/2 łyżka
mleko 1 szklanka
polewa czekoladowa
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynkowe ciasto z bakaliami

Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, oraz mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i octem. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy mak, do drugiej kakao, do trzeciej bakalie. Pieczemy 3 placki.
Jaja ucieamy z cukrem, dodajemy mąkę, ciepłe mleko - krem stale mieszamy, ucieramy i studzimy. Masło ucieramy i dodajemy do niego stopniowo zimny krem. Kremem przekładamy placki.
Placek polewamy polewą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 04.06.2011 10:08
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak